Papirnate bombice s semeni 🌺 🐝

Nekaj dni pred dnevom Zemlje smo z otroki pričeli izdelovati papirnate bombice s semeni. Izdelava je zelo preprosta. Potrebujete ostanke papirja, ki jih za nekaj ur namočite. Ko je papir zmehčan, ga v mešalniku spremenite v kašo. Kašo po potrebi precedite, da ne bo preveč tekoča, nato vmešate semena in z rokami oblikujete kroglice. Oblikovane kroglice naj se čez noč sušijo na radiatorju, če pa jih izdelujete poleti, zunaj na soncu.

Ko se suhe, jih vzemite na sprehod v naravo. Otroci naj naravo opazujejo in sami presodijo, kje bi bile potrebne dodatne rože za čebele ali lepši razgled.

Drugačno likovno ustvarjanje

Pred začetkom zaščitite mizo in pripravite staro krpo za brisanje ostankov barve.

Potrebovali boste risalni list, tempera barve in brisalec za stekla.

Otrok naj po listu razporedi kaplje, črte in druge vzorce različnih barv, nato pa z brisalcem počasi, naravnost ali valovito povleče od vrha lista proti dnu. Ko je postopek končan, obrišite brisalec, da barva ne steče po tleh ali pokvari likovnega izdelka.

Barvanje snega z naravnimi barvami

Kljub temu da to zimo ni bilo veliko možnosti za sankanje, smo se zelo zabavali z barvanjem in ustvarjanjem mavrice na snegu. Otroke je izdelava barve tako navdušila, da smo dejavnost po tednu dni ponovili⛄.

Za izdelavo barv smo izbrali rdečo peso, rdeče zelje, kurkumo, peteršilj in špinačo. Zelenjavo smo pokuhali in čez noč pustili, da spusti barvo, kurkumo pa smo zmešali v vročo vodo (kot za čaj).

Naslednje jutro smo vsako posebej precedili skozi gazo in barvno tekočino prelili v razpršilko.

Iz rdeče pese je nastala rdeča barva, rdečega zelja vijolična, kurkume rumena, peteršilj je dal blago zeleno in špinača močno zeleno barvo. Med pršenjem različnih barv, ki so se med seboj mešale, so nastajali tudi drugi odtenki 🌈.